vrijdag 4 november 2016

Transactionele analyse

Hallo lieve kinders, ouders, opa's, oma's, tantes, ooms, en leraren (vooral een hartelijk welkom voor Marjolein!),

Transactionele analyse is een woord dat gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en het wordt ook gebruikt als psychotherapeutische behandelmethode. Deze is bedacht door Eric Berne in de jaren 50. 

Bij de transactionele analyse gaan ze er vanuit dat ervaringen uit je eerste levensjaren ervoor zorgen dat mensen een bepaald besluit nemen over zichzelf en hun omgeving. De besluiten die ze nemen hebben invloed op de groei en ontwikkeling van de mens. Besluiten kunnen zowel negatief of positief zijn. Wanneer je een positief besluit neemt kun je gestimuleerd worden in de groei die je doormaakt, maar als je een negatief besluit neemt kan dit er voor zorgen dat je geremd wordt in de groei die je doormaakt. Je kunt deze besluiten mooi neerzetten in een scriptcirkel, hier zullen wij later op terug komen.

De scriptcirkel We hebben tijdens de les over de transactionele analyse een script cirkel moeten invullen over een persoonlijke gebeurtenis. 
Wij hebben er allebei een ingevuld en we hebben een voorbeeld van de scriptcirkel van Gabriela. 



Je vult eerst je ervaring in, daarna vul je in wat je interpretatie was bij deze ervaring. Dan vul je de conclusie die je hierover kunt opmaken in. Dan vul je in wat je overtuiging was na deze ervaring. Een belangrijk onderdeel is je besluit, je vult dus in wat je hebt besloten na deze ervaring. Vanuit een besluit komt een bepaald gedrag voort, deze vul je dus in het volgende vakje in. Mensen reageren op je gedrag, je vult in het volgende vakje dus de reactie van mensen op je gedrag in. Door een gebeurtenis gebeurt er iets met je, dit noem je uitbetaling. Dit vul je dus in het volgende vakje in. 
Dit noemen ze dus de scriptcirkel, een bepaalde gebeurtenis doet veel met een mens en tijdens het invullen van een scriptcirkel ga je hier dieper op in terwijl je normaal niet zo snel zult nadenken over wat het allemaal met je kan doen. 

De dramadriehoek gaat er vanuit dat mensen tijdens een ruzie of discussie een of meerdere rollen uit de dramadriehoek vervult. De aanklager, de redder of het slachtoffer. Ze willen duidelijk maken dat er tijdens een discussie of meningsverschil onbegrip voor elkaar is of onbegrip voor je eigen onbewuste gedrag. 

Iets wat erg vaak in de dramadriehoek terug komt is "ja maar" misschien herken je dit wel van jezelf op het moment dat je een discussie hebt. Gabriela en Emma herkennen het allebei dat je heel vaak zegt ja maar, dit zorgt er juist voor dat je discussie alleen maar langer duurt.

De slachtoffer rol en de aanklager rol gaan vaak samen tijdens de posities in de dramadriehoek.

Groetjes,
Gabriela en Emma

1 opmerking:

  1. Super. Dit is een blogbericht zoals ik het graag zie. Met een foto uit de les. De theorie verwerkt. Je eigen mening erbij. En natuurlijk een hartelijk welkom ;-)

    BeantwoordenVerwijderen