donderdag 3 november 2016

Humanise

Hallo lieve kinders, ouders, opa's, oma's, tantes, ooms, en leraren (vooral een hartelijk welkom voor Marjolein!),

 Geloof jij in het eigen kunnen en de verantwoordelijkheid van de mens?
Iedereen die waarden als zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, solidariteit, redelijkheid en rechtvaardigheid uit de grond van zijn hart erkent, kan zich humanist noemen.
Wat wij mooi vinden aan het Humanisme je gelooft niet in een god maar in jezelf en elkaar. Ieder mens is vrij, waardevol, gelijkwaardig en verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Hier staan wij voorledig achter.  Hoe mooi zou het zijn als iedereen zo dacht.

Humanistische psychologen

Maslow
Hij richten zich op het gezonde van de mens. Mensen willen groeien en zich zelf ontwikkelen. Maslow noemt dit de behoefte aan zelfverwerkelijking. Maslow wordt beschouwd als de belangrijkste theoreticus van de humanistische psychologie. Bood een alternatief voor de psychoanalyse en het behaviorisme.

De piramide van Maslow
De gedachte achter deze hierarchie is, dat mensen gericht zijn om op een hogere  behoefte tekomen. Als ze over een lagere behoefte te vreden zijn.



Gordon
Zijn uitgangspunt was gelijkwaardigheid ook al was hiërarch. Hij was ervan overtuigd dat gebruik van macht om je zin te krijgen funest is voor relaties en ontwikkeling.
Met zijn boek “luisteren naar kinderen” lanceerde hij een methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Later paste hij de methode ook toe bij bedrijven en organisaties. De autoritaire aanpak is niet altijd juiste, vaak kan je met een milderen aanpak veel meer bereiken.

Rogers

Hij kwam met de methode cliëntgerichte therapie. Daarmee bracht hij tot uitdrukking dat in de therapie de cliënt als uniek individu met zijn denken en voelen, centraal dient te staan. Verder vertelt hij ermee aan dat het niet de taak van de therapeut is om vast te stellen wat de cliënt mankeert en wat daaraan moet worden gedaan, maar dat de cliënt zelf  moet aangeven hoe en waar verbeteringen kunnen plaatsvinden. De therapeut creëert het begin van de verbeteringen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten