maandag 28 november 2016

Emma wil Leven!

Onlangs hebben wij de documentaire '' Emma Wil leven'' gezien.  'De documentaire gaat over een jonge vrouw die vecht tegen anorexia. Emma vecht al tegen anorexia sinds haar twaalfde. Met heel veel verdriet en pijn heeft Emma deze strijd verloren.

Dit heeft veel indruk op ons gemaakt en maakte veel emoties los.
Het waren dat ook shockende beelden. In de documentaire was goed te zien hoe anorexia heel je leven beïnvloed. Wij wisten al hoe heftig deze ziekte is en kan zijn, maar toch begrijpen we het nu beter.
Het is mooi om te zien dat Emma echt wilde. Ze wilde leven en er voorgaan. Emma was erg slim en humoristisch. Een mooie meid om te zien, maar dan denk je toch een meisje die erg geweldig uitziet, het goed doet op school en ook nog erg goed is in sporten. Waarom krijgt nu zij juist anorexia?
Je hoeft niet zwaar gepest te worden of erg dik te zijn om deze ziekte te krijgen. Iedereen kan dan ook anorexia krijgen! Het is natuurlijk wel zo dat er verschillende symptomen zijn waardoor je anorexia kunt krijgen.

Emma had het erg moeilijk als middelste van het gezin, Ze wilde alles goed doen en overal grip op hebben, maar dat kan natuurlijk niet. Emma had grip op haar gewicht. Ze was ineens ergens heel goed in voor haar gevoel, maar had niet door dat ze de ziekte anorexia aan het kweken was. Voor haar gevoel viel het allemaal wel mee. Tot ze op haar 12e met spoed naar Ziekenhuis moest, omdat ze zo zwak was. Emma heeft 6 jaar lang gevochten tegen deze ziekte. Steeds verloor ze deze strijd en zelf tot laatste moment mocht ze, maar 650 calorieën van zich en haar hoofd niet laten rusten, omdat ze zo teveel vet verbranden dan dacht ze. Haar lichaam kon het niet meer aan, maar bij Emma ging de knop ze wilde leven er nu echt voorgaan. Helaas heeft Emma het niet gehaald.

Ik denk dat Emma het zolang heeft veel gehouden, omdat ze zoveel kracht en steun had en ze wilde zelf echt. '''Waar een wil is, is een weg". Probeer altijd te vechten voor jezelf. Hoe moeilijk het ook is. Het anorexia stemmetje was groter in Emma's hoofd. Dan haar eigen stem, maar ze heeft de moed nooit opgegeven. Ze wilde altijd terug vechten. Wij denken persoonlijks als Emma haar lichaamsconditie op het eind beter was. Dat ze het door haar sterker wil wel gehaald had. 

Vecht altijd voor je eigen leven en je eigen geluk! En als even tegen zit denk dan aan de sterke Emma. Zei is een inspiratie bron voor ons alle.
Afbeeldingsresultaat voor emma wil leven

Hallo, kinderen, mama's , Papa's , Tantes , Ooms, Opa's , Oma's , Vrienden, Leraren en in het bijzonder willen wij Marjolein begroeten.

Systeemtheorie
 De systeemtheorie; het individu in relatie tot zijn omgeving

De systeemtheorie gaat erover dat mensen pas werkelijk begrepen kunnen worden in verschillende contexten.
We denken vaak dat iemand een vaststaand karakter heeft, maar mensen gedragen zich in verschillende contexten steeds anders. Je bent op je werk heel anders dan thuis.
Over waar je bent heb je een andere rol en moet je dus anders gedragen.

Je hoort bij verschillende groepen, maar heeft elke groep wel z'n positieve invloed op jou?  Of kunt bepaalden mensen beter achter je laten? Dit zijn natuurlijk super moeilijke vragen en beslissingen, maar het belangrijkste is probeer zoveel mogelijk voor jezelf te kiezen. Laat je niet negatief beïnvloeden door andere. En dit is niet altijd even makkelijk.

Probeer voor jezelf eens goed te kijken en te bedenken ben ik in elke groep gelukkig? Zo nee, probeer voor jezelf dingen aan te passen op een positieve manier, Sta achter je EIGEN beslissingen!

Blijf lekker dicht bij jezelf. Je moet je natuurlijk in elke groep aanpassen en een andere rol aannemen maar als die rollen moeten van jou zijn. Je leven moet geen toneelstuk worden. Dus ga ervoor, sta achter jezelf en geniet van het leven!!!



vrijdag 4 november 2016

Transactionele analyse

Hallo lieve kinders, ouders, opa's, oma's, tantes, ooms, en leraren (vooral een hartelijk welkom voor Marjolein!),

Transactionele analyse is een woord dat gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en het wordt ook gebruikt als psychotherapeutische behandelmethode. Deze is bedacht door Eric Berne in de jaren 50. 

Bij de transactionele analyse gaan ze er vanuit dat ervaringen uit je eerste levensjaren ervoor zorgen dat mensen een bepaald besluit nemen over zichzelf en hun omgeving. De besluiten die ze nemen hebben invloed op de groei en ontwikkeling van de mens. Besluiten kunnen zowel negatief of positief zijn. Wanneer je een positief besluit neemt kun je gestimuleerd worden in de groei die je doormaakt, maar als je een negatief besluit neemt kan dit er voor zorgen dat je geremd wordt in de groei die je doormaakt. Je kunt deze besluiten mooi neerzetten in een scriptcirkel, hier zullen wij later op terug komen.

De scriptcirkel We hebben tijdens de les over de transactionele analyse een script cirkel moeten invullen over een persoonlijke gebeurtenis. 
Wij hebben er allebei een ingevuld en we hebben een voorbeeld van de scriptcirkel van Gabriela. 



Je vult eerst je ervaring in, daarna vul je in wat je interpretatie was bij deze ervaring. Dan vul je de conclusie die je hierover kunt opmaken in. Dan vul je in wat je overtuiging was na deze ervaring. Een belangrijk onderdeel is je besluit, je vult dus in wat je hebt besloten na deze ervaring. Vanuit een besluit komt een bepaald gedrag voort, deze vul je dus in het volgende vakje in. Mensen reageren op je gedrag, je vult in het volgende vakje dus de reactie van mensen op je gedrag in. Door een gebeurtenis gebeurt er iets met je, dit noem je uitbetaling. Dit vul je dus in het volgende vakje in. 
Dit noemen ze dus de scriptcirkel, een bepaalde gebeurtenis doet veel met een mens en tijdens het invullen van een scriptcirkel ga je hier dieper op in terwijl je normaal niet zo snel zult nadenken over wat het allemaal met je kan doen. 

De dramadriehoek gaat er vanuit dat mensen tijdens een ruzie of discussie een of meerdere rollen uit de dramadriehoek vervult. De aanklager, de redder of het slachtoffer. Ze willen duidelijk maken dat er tijdens een discussie of meningsverschil onbegrip voor elkaar is of onbegrip voor je eigen onbewuste gedrag. 

Iets wat erg vaak in de dramadriehoek terug komt is "ja maar" misschien herken je dit wel van jezelf op het moment dat je een discussie hebt. Gabriela en Emma herkennen het allebei dat je heel vaak zegt ja maar, dit zorgt er juist voor dat je discussie alleen maar langer duurt.

De slachtoffer rol en de aanklager rol gaan vaak samen tijdens de posities in de dramadriehoek.

Groetjes,
Gabriela en Emma

donderdag 3 november 2016

Humanise

Hallo lieve kinders, ouders, opa's, oma's, tantes, ooms, en leraren (vooral een hartelijk welkom voor Marjolein!),

 Geloof jij in het eigen kunnen en de verantwoordelijkheid van de mens?
Iedereen die waarden als zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, solidariteit, redelijkheid en rechtvaardigheid uit de grond van zijn hart erkent, kan zich humanist noemen.
Wat wij mooi vinden aan het Humanisme je gelooft niet in een god maar in jezelf en elkaar. Ieder mens is vrij, waardevol, gelijkwaardig en verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Hier staan wij voorledig achter.  Hoe mooi zou het zijn als iedereen zo dacht.

Humanistische psychologen

Maslow
Hij richten zich op het gezonde van de mens. Mensen willen groeien en zich zelf ontwikkelen. Maslow noemt dit de behoefte aan zelfverwerkelijking. Maslow wordt beschouwd als de belangrijkste theoreticus van de humanistische psychologie. Bood een alternatief voor de psychoanalyse en het behaviorisme.

De piramide van Maslow
De gedachte achter deze hierarchie is, dat mensen gericht zijn om op een hogere  behoefte tekomen. Als ze over een lagere behoefte te vreden zijn.



Gordon
Zijn uitgangspunt was gelijkwaardigheid ook al was hiërarch. Hij was ervan overtuigd dat gebruik van macht om je zin te krijgen funest is voor relaties en ontwikkeling.
Met zijn boek “luisteren naar kinderen” lanceerde hij een methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Later paste hij de methode ook toe bij bedrijven en organisaties. De autoritaire aanpak is niet altijd juiste, vaak kan je met een milderen aanpak veel meer bereiken.

Rogers

Hij kwam met de methode cliëntgerichte therapie. Daarmee bracht hij tot uitdrukking dat in de therapie de cliënt als uniek individu met zijn denken en voelen, centraal dient te staan. Verder vertelt hij ermee aan dat het niet de taak van de therapeut is om vast te stellen wat de cliënt mankeert en wat daaraan moet worden gedaan, maar dat de cliënt zelf  moet aangeven hoe en waar verbeteringen kunnen plaatsvinden. De therapeut creëert het begin van de verbeteringen.